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INTERPRETATION IC 90.1-2007-21 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: March 7, 2013 
 
Request from:  Craig Lanham (craig.lanham@hei-eng.com), Henderson Engineers, Inc., 8345 
Lenexa Drive, Suite 300, Lenexa, Kansas 66214. 
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 9.4.1.1 Exception c, regarding the 
exception where automatic lighting shutoff would endanger the safety or security of the room or 
building occupant(s). 
  
Background:  Similar language has also been used in 90.1-2010 in Sections 9.4.1d and 9.4.1.2c 
Exception c. Building owners and tenants focus on the sentence’s use of “security of the room” 
to rationalize night lighting for security camera performance when the facility is unoccupied. At 
issue is whether the sentence is to be applied to only the occupants of a room or building, or 
whether the sentence does intend to cover the safety or security of contents in a room or building 
as well as the people in a room or building. “Endanger” typically is applied to people and not 
contents, so it seems as if “safety or security of the room or building” is a modifier to the word 
“occupant(s)”. 

 
Interpretation: The portion of the sentence “would endanger the safety or security of the room 
or building occupant(s)” applies to only the people in a room or building and not to the contents. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:    Yes 
 
 


